De fleste husker vel den dagen da man ønsket å kjøpe sin første bolig og hvor skremmende det kunne være å tenke på at man skulle låne penger for å betale for boligen. Etter man har gjort dette noen ganger, så har man på langt nær like mange bekymringer, men mange personer har ikke vært borti lån før de skal kjøpe bolig. Selv om man har funnet den perfekte boligen og er bestemt på at dette er ønsket for fremtiden, så er prosessen med å finne et lån for å kjøpe boligen noe som kan føles uoverkommelig uten hjelp.

Boliger stiger stadig i pris, og man binder seg til kostnader som for de fleste overstiger flere års inntekt. Men det hjelper ikke å utsette denne utfordringen om man skal gjøre som de fleste nordmenn i etableringsfasen ønsker, nemlig å kjøpe sin egen bolig i stedet for å leie. Dette er måten å investere i fremtiden på og slippe å måtte flytte hver gang eier bestemmer seg for ikke lenger å ville leie ut boligen sin.

For å finne ut av hvordan låne penger til bolig, så må unge førstekjøpere kaste seg ut i en verden hvor man må forhold seg til egenkapital, renter, gebyrer og maksimums opplåningsgrad. Mange sliter med å forstå alle konsepter rundt dette selv etter at man har kjøpt og solgt bolig flere ganger. I stedet for å forstå nøyaktig hvordan alt henger sammen, legger de sin tillit i hendene til en bankrådgiver. Egenkapital er en viktig del av hvordan låne penger til bolig. Det er flere måter å finansiere boligen på, men det finnes i dag en øvre grense for hvilken finansieringsgrad bankene er villige til å tilby.

Tips: Låne-penger.com har en utmerket side hvor du enkelt kan få tilbud på forbrukslån fra alle de beste aktørene på markedet.

Hva er egenkapital?

Egenkapital er den delen av kostnaden ved kjøp av bolig som du selv må ha spart opp slik at du ikke behøver å låne alle pengene til kjøpet. Det stilles krav fra myndighetene i forhold til hva bankene kan tilby deg av finansieringsgrad. Grensen i dag er at du kan låne 85% av verdien til boligen. Da dukker det opp et annet spørsmål. Hvor mye kan man by på boligen hvis man kun får låne 85% av boligverdien? Hva regnes som boligverdien? Verdien for boligen er den prisen som markedet er villig til å betale for boligen, så derfor vil banken finansiere inntil 85% av det du faktisk må betale for boligen, som også inkluderer gebyrer, meglerkostnader og liknende. Det er med andre ord ikke her grensen for hva du kan låne settes, så lenge du betaler det du må for boligen for at du skal få kjøpt den. Begrensningen du har er i forhold til kjøpet vil være hvor mye du har i inntekt og annen gjeld. Du vil få en maksimal grense fra banken på hvor mye de er villig til å låne deg totalt. Det er derfor ikke helt opplagt for alle hvordan låne penger da det er mange forhold man må ta stilling til. Bankmenn kan gi deg gode råd om hvordan du kan forholde deg til alle de forskjellige aspektene ved å låne penger.

Hvor mye må man spare selv før man kan kjøpe bolig?

Egenkapitalen er i hovedsak det du må ha spart før du trenger å bekymre deg for hvordan låne penger. Når du har egenkapitalen, så er sannsynligheten stor for at du får låne til boligen du ønsker. Det viser også at både du og banken er villig til å stole på at du klarer å betale lånet. Men dette er ikke eneste måten å løse kravet til egenkapital. Noen velger å finansiere deler av egenkapitalen med et forbrukslån. Selv om banker vil råde deg fra dette, så ville de samme bankene ha tilbudt deg lånet på denne måten for 20 år siden. Det var den gangen vanlig at banker kunne tilby et såkalt topplån for å betale egenkapitalen, som var dyrere enn de billigste forbrukslånene er i dag.