Renter Og Lån

Mange går til banker eller finansielle institusjoner for å ta opp kreditt. Det er har skjedd en stor utvikling på dette feltet de siste årene, og du kan nå ta opp lån for det meste. Dette gjelder alt fra bilkjøp, bolighandel, reise eller kanskje matvarer. Når det er sagt, er det svært viktig å huske på at dette skal betales tilbake, og at långivere tjener penger på å gi ut lån. Dermed skal vi se litt i denne artikkelen på hvordan du kan få det beste lånet, og hvordan du får en bedre rente.

Hvordan Fungerer Det

Når du først prater med en långiver, vil de foreta en vurdering av deg og din økonomi. Utfallet av denne vurderingen varierer stort, og på basis av ulike faktorer. I hovedsak er det inntekten din som avgjør hvor mye du kan låne. Så forestill deg at du låner 1000 kr av en långiver, dette skal du betale tilbake i løpet av 10 måneder. Du vil se at du ikke betaler 100 kroner i måneden, du betaler litt ekstra. For en så liten sum vil kanskje denne forskjellen virke liten, men så fort summene blir større, blir også rentene høyere. Og det er svært viktig at du vet hva ditt lån faktisk koster, dette kalles en total lånekostnad.

Renter

Du burde også vite at rentene som avgjør hvilken total lånekostnad du vil få, varierer fra långiver til långiver, person til person og lån til lån. Hvis du leter litt i markedet og får forskjellige lånetilbud fra forskjellige långivere, vil du se at rentesatsene varierer stort. Men ikke vær redd, dette punktet skal komme tydelig frem i lånekontrakten.
Der vil det også være opplyst hvor mye du skal betale per måned – hvor mye hele lånet koster og hvilke renter du må forholde deg til.
Men hvis renten stiger i løpet av låneperioden, må du også betale mer tilbake, det samme gjelder hvis renten går nedover.